De polariteiten van je ziel verkennen   

 

Polariteiten 

Polariteiten zijn een belangrijk onderdeel van mijn werk. Wanneer mensen bij mij binnenstappen met een hulpvraag, gaan we tijdens de intake fase door allerlei vragen. Hierin is het aan mijn om de belangrijkste polariteiten te ontdekken. Zij zijn namelijk onderdeel van het groter plaatje. In de uitersten ligt de verbondenheid.

Wanneer je gaat zien welke polariteiten een rol spelen in de hulpvraag of uitdaging, wordt het plaatje groter en ga je het grote verhaal – dus ook jouw ervaringen/ familiesysteem waar je in terecht gekomen bent en bijvoorbeeld je vorige levens – meer en meer ‘zien’. Dit is uiteraard een proces en de rode draad wordt vanzelf meer en meer zichtbaar door juist ook die donkerte in durven gaan. Tijdens sessies niet altijd een makkelijke fase voor mijn cliënten, want daar ‘overzie’ je het even niet. Toch geeft het aangaan van nog niet (voldoende) geziene stukken altijd ruimte en naderhand ook dat door velen gewenste overzicht.

We zijn als mens geneigd om te gaan voor gemakkelijke, leuke en fijne ervaringen. Logisch uiteraard, we zijn om te overleven ingesteld op pijnvermijdend. Echter de groei zit in het durven kijken naar je tegenovergestelde kanten. Je tegenovergestelde zelf of ook wel schaduw zelf genoemd. Helaas kent het leven niet alleen mooie, leuke en lichte dingen. We blijven ook daarin niet onschuldig. 

Wanneer we wel die moed ervaren (al of niet vanuit noodzaak) kunnen we ervaren dat daar in het donker ook iets waardevols is verstopt. Een stukje van jezelf in de duisternis. Wachtend om gezien te worden. Zonder oordeel, zonder gedoe, en vaak pas echt zichtbaar een voelbaar na het toelaten van de bijgeborende emoties die het toetreden tot het donker ook in gang zet. Echt helemaal in het donker kunnen zijn. Voelen. Maakt vaak dat je (weer) meer – van jezelf! – kunt zien! 

De werkbare vorm van polariteit is dualiteit. Dualiteit komen we namelijk overal tegen. En het leuke, soms niet zo leuke, maar wel heel leerzame – óók in jezelf. Daar liggen die waardevolle verstopte en onverwachte uitnodigingen die het leven ons doet.

Ben jij benieuwd hoe je dualiteit in jezelf kunt zien en herkennen?

Ik heb een leuke oefening gemaakt die ik je toe kan sturen in pdf. De dualiteitencirkel kun je laagdrempelig toepassen wanneer je maar wilt.

Stuur mij even een berichtje als je deze wilt ontvangen, dan stuur ik je die toe!

 

Het tegenovergestelde is wat goed voor je is

– heraclitus